Uczniowie klasy 7A podczas lekcji geografii mieli okazję połączyć naukę z kreatywną zabawą!
Tematem zajęć były profile glebowe, które uczniowie tworzyli... z jadalnych produktów!
Podczas zajęć omawialiśmy budowę gleby, jej warstwy oraz procesy, które wpływają na ich
powstawanie. Aby lepiej zrozumieć tę tematykę, uczniowie z wykorzystaniem różnych składników
spożywczych odtwarzali warstwy gleby, takie jak poziom próchniczy, poziom wymywania, czy skała
macierzysta.
Nie tylko świetnie się bawiliśmy, ale też utrwalaliśmy wiedzę poprzez praktyczne działanie. Uczniowie
wykazali się ogromną pomysłowością, tworząc jadalne dzieła, które wiernie odzwierciedlały
rzeczywiste profile glebowe. A na koniec... mogli spróbować swoich prac!
Takie zajęcia to doskonały sposób na połączenie nauki z przyjemnością i rozwijanie kreatywności w
praktyce.